Nieuws 2020


Er klinkt weer muziek bij Amicitia 
 

Na drie maanden van wachten mogen de muzikanten van muziekvereniging Amicitia uit Musselkanaal eindelijk weer muziek maken. Een week voor de jaarlijkse uitvoering in maart, waarbij normaliter ongeveer 300 bezoekers worden verwacht, gooide het corona virus roet in het eten. Samen musiceren mocht niet meer en het concert werd geannuleerd. De maandenlange voorbereidingen bleken helaas voor niets. 

Het bestuur ging niet bij de pakken neer zitten en zocht naar mogelijkheden. Via socialmedia en padlets werd contact gehouden met de leden. Langzamerhand werden de regels versoepeld en waren er, na de herstart van de majorettes en de malletband, nu weer mogelijkheden voor het orkest. Er moest wel worden gezocht naar een alternatieve locatie aangezien de thuisbasis aan de Sluisstraat in Musselkanaal niet voldeed aan het, door de overheid, goedgekeurde protocol. Gelukkig werd ‘De Binding’ in Mussel door de PKN Musselkanaal e.o. tijdelijk beschikbaar gesteld. Een locatie waar de stoelen met een minimale afstand van 2 meter op een verantwoorde wijze geplaatst kunnen worden. Aangezien er niet met meer dan 30 muzikanten gemusiceerd mag worden wordt er met inschrijving gewerkt. Dat betekent vooralsnog dat niet iedereen kan deelnemen aan de repetitie.

Het is wel even wennen voor de leden wanneer ze afgelopen vrijdagavond de repetitieruimte willen betreden. Eerst antwoord geven op gezondheidsvragen, daarna de handen desinfecteren waarna men uiteindelijk een plaats toegewezen krijgt. Maar het enthousiasme is er niet minder om. Men heeft er zin in!  En dan uiteindelijk heft de dirigent zijn handen en klinken er na maanden van stilte weer vrolijke fanfareklanken.


De lessen beginnen weer! 
Wij zijn verheugd u te kunnen meedelen dat de muzieklessen vanaf deze week weer langzaam op gang gaan komen. We hebben het verengingsgebouw aangepast aan de geldende voorschriften en maatregelen genomen zodat er op een verantwoorde en veilige wijze les gegeven kan gaan worden.
 

 
 
  
 
Wij hopen dat er ook snel weer in teamverband gerepeteerd kan worden. 

 
Anjeractie / Prins Bernhard cultuurfonds 
 

De jaarlijkse Anjeractie van het Prins Bernhard Cultuurfonds vindt plaats van 22 tot en met 30 mei 2020. Ook de leden van Amicitia doen hier aan mee.

Dit jaar loopt de collecteweek van het Cultuurfonds anders dan andere jaren:

·        Omdat het Prins Bernhard Cultuurfonds dit jaar 80 jaar bestaat én dit jaar voor de 75e keer de Anjeractie organiseert mogen collecterende verenigingen eenmalig 100% van de opbrengst zelf houden! 

·        Omdat er in de collecteweek nog beperkende maatregelen zullen gelden om de verspreiding van het Coronavirus tegen te gaan zal er niet fysiek, maar via de mobiele telefoon worden gecollecteerd! 

 

U kunt dus een WhatsApp berichtje ontvangen van onze leden met het verzoek tot een vrijwillige donatie. Steun ons ook in deze moeilijke tijd. Namens alle leden van Amicitia alvast bedankt voor uw donatie. 

Geen Whatsapp ontvangen en u wilt ons toch steunen. Laat dan uw telefoonnummer hier achter en wij sturen u een donatieverzoek.


 Voorbereidingen herstarten lessen
Als bestuur zijn we inmiddels druk met de voorbereidingen om het verenigingsgebouw weer geschikt te maken voor het geven van muzieklessen. De nodige voorzorgsmaatregelen zijn inmiddels getroffen en zoals het nu lijkt zal er vanaf volgende week weer een begin gemaakt kunnen worden met het opstarten van de muzieklessen. 

 

Taptoe signaal
Vanuit het land kwam het verzoek om gezamenlijk op 4 mei om 20:00 uur het taptoe signaal te spelen. Enkele leden van onze vereniging gaven daar gehoor aan. Zo speelden René en Nynke bij familie, die de oorlog nog hadden meegemaakt, het Wilhelmus nadat het 'Taptoe-signaal' door Nynke was gespeeld. 


Dodenherdenking 
Normaliter zouden de leden van onze vereniging op 4 mei om 20:00 uur bij het herdenkingsmonument in Musselkanaal hebben gestaan om hun medewerking te verlenen aan dodenherdenking. Helaas loopt het in deze tijd allemaal iets anders. Dat neemt niet weg dat er geen aandacht aan de dodenherdenking wordt besteed. Zo zal RTV1 op 4 mei om 20:00 uur een uitzending besteden aan de jaarlijkse herdenking. Namens de vereniging is Ko Munneke bereid gevonden op tijdens de opnames het 'Taptoe-signaal' te spelen. 
 Koningsdag 
Op Konings deed het Koninklijk Concertgebouw orkest de oproep om om 10:00 uur met zoveel mogelijk mensen het Wilhelmus te spelen en zingen. 
 
Diverse leden van onze vereniging gaf hier gehoor aan waardoor in vele plaatsen waaronder Musselkanaal, Nieuw Buinen en Mussel de klanken van het Wilhelmus te horen waren.   
          
 

Opschorten activiteiten

In navolging van het beleid van de overheid en het advies van het RIVM en de KNMO om sociale contacten zo veel mogelijk te vermijden heeft het bestuur besloten alle activiteiten van onze vereniging tot 19 mei 2020 op te schorten. Wij willen als vereniging alle mogelijke maatregelen treffen om verspreiding van het Coronavirus te voorkomen. Het algemeen belang en de gezondheid van leden staat hierbij voor ons voorop. 

Dit betekent concreet dat vanaf heden alle repetities, trainingen, muzieklessen en optredens tot 19 mei geen doorgang vinden.


 ANNULERING UITVOERING 14 MAART

Gezien de uitbreiding van het Coronavirus en mede naar aanleiding van de richtlijn van de overheid d.d. 12 maart 2020 hebben wij als vereniging helaas geen andere keus dan onze uitvoering van zaterdag 14 maart aanstaande te moeten annuleren. 

Wij begrijpen dat dit een drastische maatregel is maar wij vinden dat we samen de verantwoordelijkheid hebben om verdere verspreiding van het Coronavirus met alle daarbij behorende gevolgen te voorkomen. Wij vragen hiervoor uw begrip.


Laatste loodjes
Momenteel zijn onze leden druk met de voorbereiding voor onze jaarlijkse uitvoering in sporthal de Veenhorst in Musselkanaal. Dit jaar zal de avond in het teken staan van ’75 jaar vrijheid waarbij het concert het thema ‘Bevrijdingsfestival’ heeft meegekregen. Het belooft een mooie avond te worden met veel herkenbare mars- en festivalmuziek en spetterende shows waarbij alle afdelingen van onze vereniging zich presenteren. 

De uitvoering begint om 19:30 uur en de zaal is open om 19:00 uur. Locatie: Sporthal ‘De Veenhorst’, Spireastraat 2 te Musselkanaal.

Wij hopen u te mogen begroeten.


 
 
 
Wij zijn zeer verheugd u mee te kunnen delen dat de Jeugdafdeling van Amicitia door Poiesz Supermarkten is geselecteerd voor de Jeugd Sponsor Actie 2020. De actie is 10 februari t/m 5 april aanstaande. Wij, als Amicitia, doen mee in de Poiesz Supermarkt in Musselkanaal. In de betreffende weken zijn er diverse munten acties, waarbij de kopers jeugdsponsormunten kunnen verzamelen voor onze vereniging. Tijdens deze actie is zullen onze jeugdleden zich op 4 april presenteren in de Poiesz supermarkt in Musselkanaal. Wij hopen op uw steun!
 

Amicitia start 2020 met Pubquiz
Dat muzikanten en majorettes ook wel van een spelletje houden bleek maar weer eens te meer tijdens de pubquiz op 11 januari. Normaliter start de vereniging met een nieuwjaarsreceptie maar dit jaar was de activiteitencommissie van mening het eens een keer helemaal anders te doen. En dat bleek gezien de opkomst een groot succes!

 
Tijdens de pubquiz streden 7 groepen tegen elkaar om de diverse vragen te beantwoorden. De kennis werd op een breed vlak getest en ondanks de soms best lastige vragen bleek er niets mis met de algemene kennis onder de leden.
Tussendoor en tijdens de quiz werden er heerlijke hapjes geserveerd. We kunnen dan ook terugkijken op een geslaagde start van dit nieuwe jaar.