Nieuws 2020


Amicitia wenst u gezonde en gezegende feestdagen 
Normaliter zijn dit zeer drukke dagen voor ons als vereniging. Dit jaar geen kerkdienst, geen nachtelijke ronde door Musselkanaal of een bezoekje aan de verzorgingstehuis de Heggerank. Ook het voorgenomen kerstconcert kon helaas niet door gaan. Heel raar en vreemd allemaal. Gelukkig hadden de jeugdleden kort voor de lockdown een leuke kerstgroet gemaakt. Mede namens de jeugdleden willen u dan ook een gezegend kerstfeest en een gezond en voorspoedig 2021 wensen!
 

Lockdown
Het was wel een beetje te verwachten maar naar aanleiding van de persconferentie van 14 december kan Amicitia voorlopig helaas niet meer trainen en repeteren. Om het coronavirus terug te dringen, moet het aantal contactmomenten, groepsvorming en reisbewegingen tot een minimum beperkt worden. Daarom kunnen en mogen we tot en met dinsdag 19 januari 2021 geen gebruik meer maken van de sporthal en ons verenigingsgebouw. We hopen daarna samen met alle leden weer volop aan de slag te kunnen.  

Ondanks gedeeltelijke 'Lock Down' toch banketactie.
Ook dit jaar hield Amicitia weer haar jaarlijkse banketactie. Deze keer wel iets anders dan u van ons gewend was. Amicitia ging dit jaar door de coronamaatregelen helaas niet langs de deuren om de overheerlijke banket en speculaas te verkopen. De leden hadden allemaal een intekenlijst mee gekregen en verkochten de lekkernij bij familie, vrienden en bekenden. Ook was er de mogelijkheid om via de website een bestelling door te geven. De leden van Amicitia bedanken iedereen voor zijn of haar bestelling en steun aan onze vereniging.  
 

Ieder jaar hebben we een prijsje voor de beste verkoper van onze vereniging. Normaal is deze prijs voor de beste jeugdverkoper maar gezien het feit dat dit jaar er alleen op voorverkooplijst werd verkocht maakten alle leden kans op de prijs. Dit jaar was dat Rick Kaijser!

Rick heeft aangegeven de prijs toch beschikbaar te willen stellen voor de beste jeugdverkoper. Na Rick was Janneke Wever de beste verkoopster. We willen Janneke dan ook van harte feliciteren en wensen haar veel plezier met de waardebon.


Zaterdag 28 November om 19:30 uur: Online concert Malletband!
Wat doe je als vereniging tijdens het corona virus? Door de opgelegde maatregelen kan en mag veel niet maar Amicitia kijkt verder! De leden en het bestuur zochten naar mogelijkheden en werden creatief. Want stilstand is achteruitgang..... 
 
Zo had onze malletband al voor het afgelaste concert in maart prachtige muziek ingestudeerd. Maar omdat het fysiek niet mogelijk was om een concert te geven kwam het idee om een online concert te organiseren. Een professioneel productiebedrijf werd benaderd om beelden te gaan maken, de repetitieruimte werd omgebouwd tot een klein theater waarna de leden, in uniform, maar zonder publiek hun podium mochten nemen. Het was wel een hele bijzondere ervaring om zonder publiek een concert te geven. Geen applaus, geen gezellige pauze of na afloop even napraten. Maar desalniettemin was de pret er niet minder om. De opnames verliepen voorspoedig en inmiddels zijn de beelden gemonteerd. 
 

 

 We kunnen terugkijken op een geslaagde livestream. Maar liefst 210 keer werd de livestream bekeken. Iedereen hartelijk dank voor het kijken en we hopen dat u heeft genoten. 
 
Livestream gemist? Kijk een op onze facebookpagina. Delen van het concert kunt u hier terugvinden. 

Rabobank Club Support  

De Rabobank draagt het verenigingsleven in de regio een warm hart toe. Daarom organiseerde zij van 5 t/m 25 oktober de Rabobank Clubsupport. Ook Amicitia mocht deelnemen aan de Rabobank Clubsupport Campagne!

 

Inmiddels hebben wij van de Rabobank het geweldige nieuws gekregen dat wij maar liefst 1273 euro mogen ontvangen. Wij willen de Rabobank alsmede alle leden van de Rabobank die op ons gestemd hebben dan ook heel erg bedanken voor hun support. 

Het doel:

Door de groei van het aantal (jeugd-)leden, waar wij natuurlijk enorm trots op zijn, hebben wij dringend behoefte aan uitbreiding van ons instrumentarium alwaar wij het geld voor gaan inzetten. Tevens willen we graag voorbereid zijn op de toekomst en de nieuwe (muzikale) ontwikkelingen. Derhalve gaan we investeren in opleidingen voor onze muzikanten en majorettes.

 Namens Amicitia nogmaals bedankt!


 Er klonk weer muziek uit muziekkoepel in Musselkanaal

 Amicitia heeft zaterdag 19 september een openluchtconcert gegeven in de muziekkoepel in Musselkanaal. 

Wij zijn altijd op zoek naar uitdagingen en mogelijkheden, zo ook in coronatijd. In het kader van 75 jaar vrijheid werd muziek ingestuurd voor de jaarlijkse uitvoering die helaas niet door kon gaan. Amicitia ging niet bij de pakken neer zitten en zocht naar mogelijkheden om de muziek alsnog ten gehore te brengen.

Het plein voor de koepel werd deels afgezet, maximaal 50 stoelen werden op ruime afstand van elkaar geplaatst en de bezoekers moesten de handen desinfecteren bij aankomst. 


 

 Kijk hier voor meer afbeeldingen.

De leden waren zeer verheugd om de muziek weer in het opbaar te kunnen laten klinken want uiteindelijk doen we dat het liefst.

Het publiek kon op deze zonovergoten middag gratis genieten van een zeer gevarieerd muzikaal programma. Gezien de reacties heeft iedereen er enorm van genoten.


Openluchtconcert
 
Op zaterdag 19 september 2020, om 15:00 uur, hopen de orkestleden van Amicitia alsnog de ingestudeerde muziek voor de, in maart van dit jaar afgelaste, voorjaarsuitvoering alsnog ten gehore te kunnen brengen. De muziek staat in het teken van '75 jaar VRIJHEID'. We hopen u te kunnen ontmoeten op bij de Muziekkoepel op het Willem Diemerplein in Musselkanaal! De toegang is gratis.
 
  

Er klinkt weer muziek bij Amicitia 
 

Na drie maanden van wachten mogen de muzikanten van muziekvereniging Amicitia uit Musselkanaal eindelijk weer muziek maken. Een week voor de jaarlijkse uitvoering in maart, waarbij normaliter ongeveer 300 bezoekers worden verwacht, gooide het corona virus roet in het eten. Samen musiceren mocht niet meer en het concert werd geannuleerd. De maandenlange voorbereidingen bleken helaas voor niets. 

Het bestuur ging niet bij de pakken neer zitten en zocht naar mogelijkheden. Via socialmedia en padlets werd contact gehouden met de leden. Langzamerhand werden de regels versoepeld en waren er, na de herstart van de majorettes en de malletband, nu weer mogelijkheden voor het orkest. Er moest wel worden gezocht naar een alternatieve locatie aangezien de thuisbasis aan de Sluisstraat in Musselkanaal niet voldeed aan het, door de overheid, goedgekeurde protocol. Gelukkig werd ‘De Binding’ in Mussel door de PKN Musselkanaal e.o. tijdelijk beschikbaar gesteld. Een locatie waar de stoelen met een minimale afstand van 2 meter op een verantwoorde wijze geplaatst kunnen worden. Aangezien er niet met meer dan 30 muzikanten gemusiceerd mag worden wordt er met inschrijving gewerkt. Dat betekent vooralsnog dat niet iedereen kan deelnemen aan de repetitie.

Het is wel even wennen voor de leden wanneer ze afgelopen vrijdagavond de repetitieruimte willen betreden. Eerst antwoord geven op gezondheidsvragen, daarna de handen desinfecteren waarna men uiteindelijk een plaats toegewezen krijgt. Maar het enthousiasme is er niet minder om. Men heeft er zin in!  En dan uiteindelijk heft de dirigent zijn handen en klinken er na maanden van stilte weer vrolijke fanfareklanken.


De lessen beginnen weer! 
Wij zijn verheugd u te kunnen meedelen dat de muzieklessen vanaf deze week weer langzaam op gang gaan komen. We hebben het verengingsgebouw aangepast aan de geldende voorschriften en maatregelen genomen zodat er op een verantwoorde en veilige wijze les gegeven kan gaan worden.
 

 
 
  
 
Wij hopen dat er ook snel weer in teamverband gerepeteerd kan worden. 

 
Anjeractie / Prins Bernhard cultuurfonds 
 

De jaarlijkse Anjeractie van het Prins Bernhard Cultuurfonds vindt plaats van 22 tot en met 30 mei 2020. Ook de leden van Amicitia doen hier aan mee.

Dit jaar loopt de collecteweek van het Cultuurfonds anders dan andere jaren:

·        Omdat het Prins Bernhard Cultuurfonds dit jaar 80 jaar bestaat én dit jaar voor de 75e keer de Anjeractie organiseert mogen collecterende verenigingen eenmalig 100% van de opbrengst zelf houden! 

·        Omdat er in de collecteweek nog beperkende maatregelen zullen gelden om de verspreiding van het Coronavirus tegen te gaan zal er niet fysiek, maar via de mobiele telefoon worden gecollecteerd! 

 

U kunt dus een WhatsApp berichtje ontvangen van onze leden met het verzoek tot een vrijwillige donatie. Steun ons ook in deze moeilijke tijd. Namens alle leden van Amicitia alvast bedankt voor uw donatie. 

Geen Whatsapp ontvangen en u wilt ons toch steunen. Laat dan uw telefoonnummer hier achter en wij sturen u een donatieverzoek.


 Voorbereidingen herstarten lessen
Als bestuur zijn we inmiddels druk met de voorbereidingen om het verenigingsgebouw weer geschikt te maken voor het geven van muzieklessen. De nodige voorzorgsmaatregelen zijn inmiddels getroffen en zoals het nu lijkt zal er vanaf volgende week weer een begin gemaakt kunnen worden met het opstarten van de muzieklessen. 

 

Taptoe signaal
Vanuit het land kwam het verzoek om gezamenlijk op 4 mei om 20:00 uur het taptoe signaal te spelen. Enkele leden van onze vereniging gaven daar gehoor aan. Zo speelden René en Nynke bij familie, die de oorlog nog hadden meegemaakt, het Wilhelmus nadat het 'Taptoe-signaal' door Nynke was gespeeld. 


Dodenherdenking 
Normaliter zouden de leden van onze vereniging op 4 mei om 20:00 uur bij het herdenkingsmonument in Musselkanaal hebben gestaan om hun medewerking te verlenen aan dodenherdenking. Helaas loopt het in deze tijd allemaal iets anders. Dat neemt niet weg dat er geen aandacht aan de dodenherdenking wordt besteed. Zo zal RTV1 op 4 mei om 20:00 uur een uitzending besteden aan de jaarlijkse herdenking. Namens de vereniging is Ko Munneke bereid gevonden op tijdens de opnames het 'Taptoe-signaal' te spelen. 
 Koningsdag 
Op Konings deed het Koninklijk Concertgebouw orkest de oproep om om 10:00 uur met zoveel mogelijk mensen het Wilhelmus te spelen en zingen. 
 
Diverse leden van onze vereniging gaf hier gehoor aan waardoor in vele plaatsen waaronder Musselkanaal, Nieuw Buinen en Mussel de klanken van het Wilhelmus te horen waren.   
           

Opschorten activiteiten

In navolging van het beleid van de overheid en het advies van het RIVM en de KNMO om sociale contacten zo veel mogelijk te vermijden heeft het bestuur besloten alle activiteiten van onze vereniging tot 19 mei 2020 op te schorten. Wij willen als vereniging alle mogelijke maatregelen treffen om verspreiding van het Coronavirus te voorkomen. Het algemeen belang en de gezondheid van leden staat hierbij voor ons voorop. 

Dit betekent concreet dat vanaf heden alle repetities, trainingen, muzieklessen en optredens tot 19 mei geen doorgang vinden.


 ANNULERING UITVOERING 14 MAART

Gezien de uitbreiding van het Coronavirus en mede naar aanleiding van de richtlijn van de overheid d.d. 12 maart 2020 hebben wij als vereniging helaas geen andere keus dan onze uitvoering van zaterdag 14 maart aanstaande te moeten annuleren. 

Wij begrijpen dat dit een drastische maatregel is maar wij vinden dat we samen de verantwoordelijkheid hebben om verdere verspreiding van het Coronavirus met alle daarbij behorende gevolgen te voorkomen. Wij vragen hiervoor uw begrip.


Laatste loodjes
Momenteel zijn onze leden druk met de voorbereiding voor onze jaarlijkse uitvoering in sporthal de Veenhorst in Musselkanaal. Dit jaar zal de avond in het teken staan van ’75 jaar vrijheid waarbij het concert het thema ‘Bevrijdingsfestival’ heeft meegekregen. Het belooft een mooie avond te worden met veel herkenbare mars- en festivalmuziek en spetterende shows waarbij alle afdelingen van onze vereniging zich presenteren. 

De uitvoering begint om 19:30 uur en de zaal is open om 19:00 uur. Locatie: Sporthal ‘De Veenhorst’, Spireastraat 2 te Musselkanaal.

Wij hopen u te mogen begroeten.


 
 
 
Wij zijn zeer verheugd u mee te kunnen delen dat de Jeugdafdeling van Amicitia door Poiesz Supermarkten is geselecteerd voor de Jeugd Sponsor Actie 2020. De actie is 10 februari t/m 5 april aanstaande. Wij, als Amicitia, doen mee in de Poiesz Supermarkt in Musselkanaal. In de betreffende weken zijn er diverse munten acties, waarbij de kopers jeugdsponsormunten kunnen verzamelen voor onze vereniging. Tijdens deze actie is zullen onze jeugdleden zich op 4 april presenteren in de Poiesz supermarkt in Musselkanaal. Wij hopen op uw steun!
 

Amicitia start 2020 met Pubquiz
Dat muzikanten en majorettes ook wel van een spelletje houden bleek maar weer eens te meer tijdens de pubquiz op 11 januari. Normaliter start de vereniging met een nieuwjaarsreceptie maar dit jaar was de activiteitencommissie van mening het eens een keer helemaal anders te doen. En dat bleek gezien de opkomst een groot succes!

 
Tijdens de pubquiz streden 7 groepen tegen elkaar om de diverse vragen te beantwoorden. De kennis werd op een breed vlak getest en ondanks de soms best lastige vragen bleek er niets mis met de algemene kennis onder de leden.
Tussendoor en tijdens de quiz werden er heerlijke hapjes geserveerd. We kunnen dan ook terugkijken op een geslaagde start van dit nieuwe jaar.